Kamo s glomaznim otpadom?

 U glomazni otpad spada sve i svašta, od komoda, kreveta, sudopera, vrtne opreme, roleta pa do kupaonske opreme, dječjih kolica i auto-sjedalica. Upravo zbog svoje veličine, glomazni otpad predstavlja problem kod zbrinjavanja. S jedne strane zauzima puno prostora na odlagalištu, dok je s druge strane složen otpad, napravljen od različitih materijala zbog čega je klasificiran kao otpad kojeg nije lako reciklirati. 

Masovna proizvodnja, prihvatljive cijene i široka lepeza proizvoda stvaraju želju za čestom promjenom životnog prostora. Sve masovniji trend turizma dovodi i do povećane potrošnje za namještajem i ostalim potrepštinama kao i uređivanjem prostora svake sezone. Pri tome se javlja problem neinformiranosti stvaratelja otpada, koji ne znaju kamo s takvim otpadom. 

Prvo o čemu treba razmisliti je, kako neku stvar ponovno možemo iskoristiti. Uz malo kreativnosti te poneku ideju s Interneta, umjesto odlaganja i stvaranja otpada, možemo predmet popraviti, obnoviti ili mu naći novu namjenu. 

Ukoliko smatrate da tomu niste dorasli ili je predmet previše uništen, postoje opcije poput prodaje predmeta na buvljacima. Ako je i to problem ili u Vašem mjestu ne postoji mogućnost prodaje predmeta, uvijek možete razmisliti o donaciji. 

A u slučaju da niti jedna od gore navedenih opcija nije primjenjiva, možete nazvati komunalno društvo u mjestu u kojem živite te besplatno dobiti spremnik za odvoz glomaznog otpada koje će se uputiti na daljnju reciklažu. 

Stoga, razmisli prije no što ostaviš „fotelju“ u prirodi. 

 Ovaj članak pisan je u okviru projekta „Naučimo pametno gospodariti otpadom“ sufinanciran iz Kohezijskog fonda.